Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Τί είναι το Functional Training;

Τελευταία ακούγεται και προβάλεται στην τηλεόραση, η λειτουργική προπόνηση ή γυμναστική ή functional training. Επί της ουσίας, προέρχεται από τη λειτουργική αποκατάσταση και τις λειτουργικές ασκήσεις ενός προγράμματος φυσικοθεραπείας και περιλαμβάνει ασκήσεις που προσομοιάζουν τις κινήσεις των δραστηριοτήτων της καθημερινότητας ή μιμητικές ασκήσεις των σπορ .
Ιδιαίτερες εφαρμογές έχει στην εκπαίδευση χορευτών και αθλητών, όπου ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του σπορ, σχεδιάζεται το πρόγραμμα λειτουργικής άσκησης.
Βάση της λειτουργικής προπόνησης είναι οι συνδιαστικές κινήσεις, αφού το σώμα κινείται στα 3 ανατομικά επίπεδα κίνησης. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη νευρομυική συνέργεια, μυική ισορροπία και αρθρική σταθερότητα, και κατ' επέκταση στην καλύτερη πρόληψη από τραυματισμούς και κακώσεις. Με τροποποίηση των ασκήσεων μπορεί να επιτευχθεί και μυική ενδυνάμωση και διάταση, ανάλογα με τους εκάστοτε στόχους στη φάση αποκατάστασης.
Ενδεικτικά, στο ασκησιολόγιο μιας νοικοκυράς, μπορούν να υπάρχουν ασκήσεις όπως το ανασήκωμα ενός αντικειμένου-βάρους, το κάθισμα οκλαδόν, η στάση και ισορροπία σε ασταθές έδαφος κ.α.
Για να είναι ένα πρόγραμμα λειτουργικής προπόνησης αποδοτικό θα πρέπει:

  • Να είναι ειδικό ως προς τις ατομικές δραστηριότητες ή το σπόρ

  • Να περιλαμβάνει ασκήσεις ελαστικότητας, σταθεροποίησης, ισορροπίας, μυικής ενδυνάμωσης
  • Να είναι προοδευτικό

  • Να είναι περιοδικό, (αφορά τους κύκλους συναγωνισμού, υποχρεώσεων, αλλά και ενδεχόμενους τραυματισμούς αθλητών)

  • Να είναι εξατομικευμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου