Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Η ΧΑΠ με αριθμούς


Η ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) προσβάλλει 210 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και εικάζεται ότι θα συνιστά την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου έως το 2020.
Στις ΗΠΑ τα ποσοστά με διαγνωσμένη ΧΑΠ φτάνουν το 7% του ενήλικου πληθυσμού ή αλλιώς τα 12 εκατομμύρια άτομα, ενώ άλλοι τόσοι πιθανόν να πάσχουν από τη νόσο χωρίς να έχουν διαγνωστεί. 
Στην Ευρώπη, τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία από το Συνέδριο της Ευρωπαικής Αναπνευστικής Εταιρίας (ERS) που έγινε στην Ολλανδία, δείχνουν ότι προσβάλεται το 4%-7% των ενηλίκων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) προβλέπει ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων από τη νόσο θα αυξηθεί κατά 30% μέσα στην επόμενη δεκαετία, εκτός αν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση Θεραπεία στη ΧΑΠ). Ένα ακόμη ενδιαφέρον συμπέρασμα που προέκυψε από το παραπάνω συνέδριο είναι ότι ένας στους 5 ασθενείς 45-67 ετών συνταξιοδοτείται πρώιμα λόγω της κατάστασής του.
Ενημερωθείτε για ατομικευμένα προγράμματα καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης στέλνοντας e-mail στο: nikiprokopi@gmail.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου